Mietitäänpä mielikuva pyöräilystä. Hyvähän se on luisutella alamäkeen, kun maisema vaihtuu vaivatta ja matka sujuu kuin tanssi. Ei silloin tarvitse sen suuremmin ponnistella, kunhan sen verran ohjailee, ettei tieltä suistu.

Sitten tulee se hetki, kun helppo kruisailu päättyy. Tasaisella maalla pärjää vielä moni, keskinkertainenkin. Ennen pitkää tie lähtee kuitenkin kulkemaan ylös ja silloin pitää ottaa ne oikeat voimat käyttöön. Ylämäessä suorituskyky punnitaan ja vahvimmat porskuttaa eteenpäin heikompien jäädessä puuskuttamaan matkan varrelle. Välillä saattaa reidet olla maitohapoilla, mutta vielä löytyy takataskusta ässä, jonka turvin matka jatkuu.

Tällaista se on yritysmaailmassakin, on ylämäkiä ja on alamäkiä. Toki on tasaisempaa välissä, mutta nykyisellään talous tuntuu heittävän jonkinlaista kuperkeikkaa sen neljä kertaa vuodessa. Joskus mäet ovat loivia, joskus katsellaan kaavioista hyvinkin jyrkästi kääntyviä käyriä.

On helppo pitää kiitospuheita ja kilistellä maljoja, kaikilla on motivaatio korkeimmillaan ja on helppo tehdä parhaansa.

Organisaatiolle se pyöräilijän alamäki on aika, kun bisnes kasvaa ja kukoistaa. On helppo pitää kiitospuheita ja kilistellä maljoja, kaikilla on motivaatio korkeimmillaan ja on helppo tehdä parhaansa. Tasaisella hetkelläkin vielä pärjää, kunhan ei liiaksi jää nauttimaan jo kynnetyn pellon sadosta vaan muistaa kylvää seuraavaakin.

Entä sitten, kun eteen tulee aika, kun tarvitaan voimaa ja resursseja puskea eteenpäin. Silloin kun on osattava tehdä niitä ratkaisevia toimia ja päätöksiä, jotka pitävät vauhdissa. Luovutaanko silloin jo olemassa olevistakin resursseista? Uskalletaanko ottaa riski ja kasvattaa resursseja? Kaivetaanko voimavaroja jostain muualta? Mikä ässä otetaan tässä kohtaa käyttöön? Onko olemassa keino, jolla pystytään nopeasti reagoimaan muuttuviin tilanteisiin? Löytyykö notkeutta muuttaa suuntaa tarpeen vaatiessa?

Nämä ajat ratkaisevat sen, kuka jää mäkeen puuskuttamaan ja kuka painelee vihellellen nauttimaan korkeammalla avautuvista näköaloista. Siellä mäen päällä tuskin on ruuhkaa. Sieltä kun organisaatio lähtee taas mukavalle kasvun ja kukoistuksen pätkälle, on seuraaviin haasteisiin taas kokemusta ja osaamista kiriä heikompia kannoilta.

Minna Vesterinen
HR-ja rekrytointiasiantuntija, SHL
Go On Turku / Go On Yhtiöt

Löydä paikallinen yhteyshenkilösi

Sinua lähin Go On tiimi auttaa yrityspalveluissa.

team-go-on
asiantuntijapalvelut
helsinki
hameenlinna
joensuu
jyvaskyla
jarvenpaa
kouvola
kotka
kuopio
lahti
lappeenranta
mikkeli
oulu
pirkanmaa
pori
raahe
rovaniemi
seinajoki
turku
uusimaa
vaasa
vantaa
ylivieska

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeen saat sähköpostiisi asiantuntijoidemme parhaat vinkit rekrytointiin!