Sopivaa työntekijää haetaan kulissien takana suorahakuna

Perinteisesti on headhuntattu johtajia, nykypäivänä haetaan suorahaulla esimerkiksi myyjiä ja asiantuntijoita. Vielä viisi vuotta sitten suorahakuna etsittiin ylintä johtoa, nyt etsitään asiantuntijoita, it-alan osaajia ja myyntihenkilöitä. Kyse on työmarkkinatilanteen vahvasta murroksesta, sanoo yksikönjohtaja Johanna Ahtiainen. Avoimella haulla varteen otettavia ammattilaisia ei aina löydy.

– Herättelemme suorahaulla passiivisia hakijoita ja houkuttelemme parhaita ammattilaisia kiinnostumaan tehtävästä. Ilmiö kertoo siitä, että kilpailu työntekijöistä on kiristynyt ja rekrytoinnista on tullut työläämpää.

Myös asetelma yrityksen ja työnhakijan välillä on muuttumassa.

– Rekrytoiva yritys ei olekaan enää kuningas, joka valitsee työntekijänsä, vaan rekrytointiprosessi on tasa-arvoistunut. Haastatteluista on siirrytty vuorovaikutteisiin keskusteluihin, jossa pyritään myymään omaa osaamistaan. Hakijoita arvostetaan tänä päivänä aivan eri tavalla kuin vielä kymmenen vuotta sitten ja hakijakokemukseen todella panostetaan, Ahtiainen sanoo.

Avaimet käteen periaatteella ammattilainen auttaa tarpeen määrittelyssä, ilmoitusten luomisessa, julkaisussa, hakijaviestinnässä ja haastatteluissa. Tarpeen mukaan päätöstä tuetaan soveltuvuusarvioinnein. Asiantunteva haastattelija osaa myös luoda oikeanlaista työnantajamielikuvaa.

– Työ vaatii ihmisten lukutaitoa, kykyä saada hakija avautumaan myös omista kehitysalueistaan. Haastatteluilla, hakemuksilla, suosituksilla ja arviointivälineillä luodaan kokonaiskuvaa haastateltavasta. Täydellistä hakijaa ei löydy, yrityksetkin sen jo ymmärtävät. Mutta hyviä hakijoita varmasti löytyy.

Jos hakijamäärät ovat pieniä, on ammattilaisilla käytössään erilaisia tehokkaita hakukanavia ja verkostoja, jos julkinen haku ei tuo riittävästi ehdokkaita.

– Meillä on myös hyvä tuntemus paikallisesta työmarkkinasta ja asiakkaan liiketoimintaympäristöstä, Ahtiainen sanoo.

Kuka on se ”hyvä tyyppi”, Jota kaikki etsivät?

Useissa työhakemuksissa vilautellaan sanaa ”hyvää tyyppi”. Johanna Ahtiainen Go On Yhtiöistä sanoo, että termissä on heikkouksiakin, sillä jokaiselle yritykselle hyvä tyyppi tarkoittaa eri asiaa. Ahtiaisen mielestä hyvä tyyppi arvioidaan helposti henkilökemian perusteella ja se on myös pitkälti tunnekysymys.

– Jossain tehtävissä hyvä tyyppi tulee ajoissa ja hoitaa tehtävänsä, toisessa roolissa hän on sosiaalinen tai sitten odotetaan innovatiivisen kehittäjän roolia.

Tämän vuoksi Ahtiainen kehottaa miettimään, minkälaista tiimin jäsentä etsitään, ja onko tiimillä ja esimiehellä samankaltaiset odotukset ”hyvälle tyypille”.

– Kun odotukset ovat selvillä, niiden pitäisi näkyä hakutekstistä lähtien läpi koko rekrytointiprosessin. Loppupeleissä kemioiden kohtaavuus varmennetaan haastattelukohtaamisissa sekä arviointimenetelmin.

 

Go On hoitaa rekrytoinnit ammattimaisesti, tehokkaasti ja dokumentoitua rekrytointiprosessia noudatteaen. Jätä tarjouspyyntö tai etsi lähin asiantuntijasi, niin etsitään oikeat pelaajat oikeille pelipaikoille!

Johanna Ahtiainen

yrittäjä / yksikönjohtaja, SHL +358 40 585 8527 johanna.ahtiainen@go-on.fi

Löydä paikallinen yhteyshenkilösi

Sinua lähin Go On tiimi auttaa yrityspalveluissa.

helsinki
hameenlinna
joensuu
jyvaskyla
kalajoki
kotka
kouvola
kuopio
lahti
mikkeli
oulu
lappeenranta
pori
pirkanmaa
raahe
rovaniemi
tornio
seinajoki
turku
uusimaa
vaasa
vantaa
ylivieska
team-go-on
suorahaku

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeen saat sähköpostiisi asiantuntijoidemme parhaat vinkit rekrytointiin!