Kollegani Sami Lehmus kirjoitti hiljattain, että vastuulliset työnantajat menestyvät tulevaisuudessa. Tähän kommenttiin oli helppo tarttua ja siitä inspiroituneena lähdin pohtimaan vielä syvällisemmin, mitä vastuullisuus tarkoittaa työurien näkökulmasta.
Minulle työelämän suola on kuulla inspiroivia uratarinoita ja tulevaisuuden odotuksia työelämälle. Yritysten kanssa taas on kiehtovaa pohtia, millaista osaamista yrityksen strategia edellyttää ja miten varmistetaan, että osaamista löydetään ja siitä pidetään kiinni myös jatkossa.
Pitkän työuran aikana olen kohdannut monenlaisia ulkopuolisia häiriötekijöitä, mitkä ovat vaikuttaneet työelämään jollain lailla. Henkilökohtaisesti mieleeni on erityisesti jäänyt 1990-luvun lama, 2008 pankkikriisi, 2020 alkanut pandemia ja viimeisimpänä hyökkäysota Ukrainaan 2022, mikä on aiheuttanut suurta talouden epävakautta globaalisti. Häiriötekijöiden aiheuttamat suhdannevaihtelut ovat näkyneet myös rekrytointimarkkinoiden kysynnässä ja tarjonnassa. Vielä hetki sitten oli työnhakijamarkkinat, mutta nyt tilanne on kääntynyt työnantajien eduksi, vaikka edelleen Suomessa on suuri osaamisen kohtaamisongelma muun muassa IT- ja teknologia-alojen vaativissa asiantuntijarooleissa.
Suhdanteet vaihtelevat ja välillä yritykset joutuvat sopeuttamaan toimintaansa. Vastuulliset työnantajat tekevät sen niin, että ihmiset kohdataan yksilöinä ja heitä tuetaan riittävästi muutostilanteissa tarjoamalla apua esimerkiksi uudelleen työllistymisessä.
Samaan aikaan toisen toimialan yrityksessä voidaan hakea kasvua, jolloin tarvitaan uusia työntekijöitä sekä avainhenkilöitä, jotka ottavat vastuuta esimerkiksi kasvustrategian eteenpäin viemisessä.
Suorahakutoimeksiannoissa etsimme asiakkaillemme avainhenkilöitä, joilta löytyy strategian mukaista osaamista. Osaaminen on tyypillisesti helppo määrittää, samoin tehtävän vaatimukset ja aikaisempi työ- ja toimialakokemus. Taustan lisäksi on tärkeä tunnistaa, millainen persoona istuu parhaiten organisaation kulttuuriin ja mitkä asiat henkilöä motivoivat työssä ja työelämässä.
Jotta yritys saa potentiaalisia ehdokkaita mukaan keskusteluihin, pitää sen aidosti pystyä kertomaan
Osaamisen takana on aina ihminen, jolla on henkilökohtaiset odotukset, tunteet ja energia. Tämän kokonaisuuden pohjalta on tärkeää päästä toteuttamaan myös henkilökohtaisia uratavoitteita itselle mielekkäässä työympäristössä. Työhyvinvointi on meille kaikille hyvin henkilökohtainen asia, minkä takia vastuulliset yritykset siihen myös panostavat paljon.
Olen käynyt lukuisia keskusteluita työhaussa aktivoituneiden henkilöiden sekä suorahakutoimeksiannoissa mukana olevien ehdokkaiden kanssa työelämästä ja uratoiveista. Näissä keskusteluissa on korostunut erittäin paljon työhyvinvointi ja työnantajan vastuullinen sekä eettinen toiminta. Pandemian seurauksena myös hybridityö on jo perusoletus, koska se mahdollistaa joustavasti työn ja vapaa-ajan tasapainon.
Suhdanteet vaikuttavat myös työhakijoiden aktiivisuuteen. Toiset ovat pakotettuja hakemaan uutta työtä, toiset taas ovat syystä tai toisesta halukkaita vaihtamaan työnantajaa oma-aloitteisesti. Sitten on vielä suorahaun kautta löydetyt passiiviset ehdokkaat, joilla on kaikki hyvin nykyisessä työssä, mutta kun heitä kontaktoidaan, voi ajatus uudesta tehtävästä innostaa jatkamaan keskusteluita eteenpäin.
Lähes jokaisella meillä on myös henkilökohtaisia toiveita työuralle. Toiset tekevät työtä ainoastaan ja vain, jotta voivat maksaa sillä laskut. Toisilla korostuu työn merkityksellisyys ja mahdollisuus kehittyä työssään esimerkiksi ottamalla lisää vastuita.
Uran käännekohdissa kannatta esittää itselleen seuraavia asioita
Minulle vastuullisuus työelämässä tarkoittaa paremman työelämän edistämistä niin, että yritykset ja yksilöt löytävät toisensa ja voivat hyvin.
Go On hoitaa rekrytoinnit ammattimaisesti, tehokkaasti ja dokumentoitua rekrytointiprosessia noudatteaen. Jätä tarjouspyyntö tai etsi lähin asiantuntijasi, niin etsitään oikeat ihmiset oikeille paikoille!
Sinua lähin Go On tiimi auttaa yrityspalveluissa.